پشتیبانی-آنلاین
کرم حلزون والنسی
کرم حلزون والنسی
ژل افزایش قد سیلکونی اصل
ژل افزایش قد سیلکونی اصل
Show all

چگونه احساس سیری کنیم؟

بر اساس آخرین تحقیقات  که از سوي انجمن تغذيه آمريکا منتشر شده، ادعا شده است که رژيم‌هاي سرشار از مواد غذايي با انديس‌گلايسمي پايين مي‌تواند حتي بيشتر از رژيم‌هاي غذايي کم‌چرب به کاهش وزن کمک کند.گفتگوی سلامت با دکتر تيرنگ نيستاني، متخصص تغذيه و دانشيار دانشگاه علوم‌پزشکي شهيدبهشتي

چگونه احساس سیری کنیم؟

 انديس گلايسمي یعنی چه؟

بله، انديس‌گلايسمي به معناي نمايه يا شاخص قندخون است و توانايي مواد غذايي مختلف را در افزايش قندخون نشان مي‏دهد. به عبارت ديگر؛ انديس‌گلايسمي يعني يک ماده غذايي در يک زمان کوتاه چه مقدار مي‏تواند قندخون را بالا ببرد. اين شاخص ابتدا با هدف تنظيم برنامه غذايي براي افراد مبتلا به ديابت طراحي و توصيف شد ولي بعد کاربردهاي ديگري نيز پيدا کرد.

 چطورانديس‌گلايسمي مواد غذايي مختلف را اندازه ‏گيري مي‏کنند؟

براي محاسبه انديس‌گلايسمي مواد غذايي معمولا از يک کربوهيدرات استاندارد استفاده مي‌شود. اين کربوهيدرات استاندارد معمولا شربت گلوکز يا نان سفيد است که فرد قبل از آزمايش يکي از آنها را مي‏خورد. سرعت افزايش قندخون هر نوع ماده غذايي را با اين معيار محاسبه مي‏کنند. براي اين کار طي 2 تا 3 ساعت، در زمان‏هاي مختلف مثلا هر نيم‌ساعت يک‌بار از فرد خون مي‏گيرند و سپس تغييرات قندخون را بعد از صرف ماده غذايي‌ و البته ماده استاندارد بررسي و مقايسه مي‏کنند.

 آيا انديس گلايسمي غذاها مي‏‏تواند کاهش يا افزايش پيدا کند؟

بله، عوامل متعددي مثل بافت غذا، فرآوري، نحوه پخت آن و… مي‏تواند انديس گلايسمي آن را کاهش يا افزايش دهد. مثلا انديس‌گلايسمي هويج خام بسيار پايين‏تر از هويج پخته است زيرا بخش عمده‏اي از کربوهيدراتي که در هويج وجود دارد، به شکل نشاسته است. نشاسته خام قابليت‌هضم بالايي ندارد اما وقتي پخته مي‏شود، ميزان هضم و جذب آن در خون افزايش مي‏يابد. همچنين انديس‌گلايسمي ميوه‏‏اي مثل موز که همه به غلط فکر مي‏کنند چاق‏کننده است، با توجه به ميزان رسيدن آن فرق مي‏کند زيرا بخش عمده‌اي از قندي که در اين ميوه وجود دارد، به شکل نشاسته است. هرچه موز کال‌تر باشد، نشاسته‌اش کمتر به گلوکز تبديل مي‌شود و انديس‌گلايسمي پايين‏تري دارد. طبيعتا هرچه موز رسيده‏ تر باشد، ميزان قند آن افزايش مي‏يابد. سبوس‏گيري غلات نيز انديس‌گلايسمي آنها را افزايش مي‏دهد. حتي مواد غذايي پخته‏ شده در مقايسه با هم انديس‌گلايسمي متفاوتي دارند؛ مثلا برنج سفيد سبوس گرفته نسبت به برنج قهو‏ه‏اي سبوس گرفته انديس‌گلايسمي بسيار بالاتري دارد.

مصرف مواد غذايي با انديس‌گلايسمي بالا چه عوارضي دارد؟

مطالعات مختلف نشان مي‏دهند غذاهايي که انديس‌گلايسمي بالاتري دارند، به اين دليل که به سرعت قندخون را بالا مي‏برند و بعد به سرعت در خون کاهش مي‏يابند، در افراد ميل به ريزه‏خواري يا خوردن بيشتر مواد شيرين با قندهاي آزاد را ايجاد مي‏‏کنند. در نتيجه باعث چاقي و افزايش وزن مي‏شوند. ارتباط انديس‌گلايسمي بالا با مشکلات مختلفي به اثبات رسيده است. مثلا در عوارض بيماري‏هايي که شايد به نظر نرسد با قندخون در ارتباط باشند ردپايي از مواد با انديس‌گلايسمي بالا ديده مي‏شود؛ مثل نشانگان تخمدان پلي‏کيستيک که مبتلايان به آن دچار افزايش وزن و به هم ريختن ميزان چربي خون مي‏شوند. ديده شده در اين افراد رژيم غذايي با انديس‌گلايسمي پايين بهتر مي‏تواند در کنترل وزن و عوارض ناشي از تخمدان پلي‏کيستيک کمک‏‏کننده باشد ولي غذاهايي که انديس‌گلايسمي پاييني دارند، معمولا قندخون را آرام‌تر بالا مي‏برند، مدت بيشتري باقي مي‏مانند و بعد هم به‌تدريج در خون کاهش مي‏يابند. اين حالت به فرد کمک مي‏کند حس سيري بيشتري داشته باشد.

تعداد رای ها
[تعداد: 1    میانگین: 1/5]

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.